Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii reprezintă dilatația varicoasă a plexurilor venoase din submucoasa anorectală (rectul) și anusul și în special așa numitele corpuri cavernoase (situate în zona de tranziție între vasele arteriale și venoase). Este important să știți că acestea conțin sânge arterial (clar, de culoare roșu aprins). Rectul este porțiunea de capăt al colonului, care se deschide în anus.
Boala apare după 20 de ani, mai frecvent între 40 și 65 de ani. Bărbații sunt mai des afectați decât femeile.
Exista două tipuri de hemoroizi – externi și interni. Hemoroizii externi sunt plasați în jurul orificiului anal, iar cei interni în interiolul rectului inferior și partea superioara a canalului anal, de obicei în părțile laterale (în aceste locuri sunt grupuri de corpuri cavernoase).
CARE SUNT FACTORII FAVORIZANȚI ÎN APARIȚIA HEMOROIZILOR?
Factorii favorizanți sunt:
– constipația cronică – este unul dintre factorii cei mai importanți. Forța la defecare determină o creștere a presiunii în organele cavernoase, împiedică fluxul de sânge de la ei și duce la dilatarea acestora;
– diaree frecventă contribuie de asemenea la dezvoltarea hemoroizilor;
– sedentarismul;
– supraalimentația, consumul excesiv de alimente condimentate și alcool;
– activități fizice care duc la creșterea presiunii abdominale (ridicarea de greutăți, muncă fizică grea);
– sarcina ( creșterea presiunii pe care o exercita uterul gravid asupra vaselor hemoroidale abdominale);
– hemoroizii apar foarte frecvent la persoanele cu profesii statice (de exemplu șoferii);
– predispoziție genetic.
CARE SUNT SIMPTOMELE BOLII?
Simptomele cele mai des întălnite sunt următoarele:
– prurit ușor și arsuri în jurul anusului, cel mai des după defecare
– colorarea lenjeriei și a zonei din jurul anusului împreuna cu secreții, duc în unele cazuri la inflamația pielii din apropiere.
– durere – aceasta este caracteristică pentru hemoroizii externi și este provocată mai des din cauza traumei nodurilor hemoroidale din fecale tari.
– sângerare la defecare. Este important să știți că aceasta reprezintă sângerare clară care apare la sfârșitul defecării. Aceasta poate varia de la picături de sânge până la sângerare excesivă.
– prolabarea prin anus – aceasta inseamnă ieșirea hemoroizilor interni prin anus din cauza creșterii lor și sub influența efortului la defecație și muncă fizică. La început nodurile hemoroidale se reduc spontan, mai târziu trebuie reduși manual, iar în cazurile mai avansate prolabarea este permanentă.
CARE SUNT STADIILE BOLII?
Există 4 stadii:
Gradul I – Hemoroizi care pot sângera ocazional, dar nu prolabează.
Gradul II –Nodurile hemoroidale prolabează la defecație, dar se reduc spontan.
Gradul III –Nodurile hemoroidale prolabează și trebuie reduși manual
Gradul IV – Hemoroizi care prolabează permanent din anus. Aceștia includ și toate variantele complicate.
CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ BOALĂ HEMOROIDALĂ?
Dacă medicul dvs. suspectează că aveți hemoroizi, vă va întreba ce simptome aveți și vă va face un examen complet.
Examenul medical include inspecția detaliată a zonei din jurul anusului, eventual și anuscopie. În timpul endoscopiei medicul dvs. va face o inspecție detaliată a anusului și rectului cu ajutorul unui tub rigid sau flexibil, introdus prin orificiul anal. Acesta permite diferențierea hemoroizilor de alte boli.
În cazul în care se suspectează prezența unor hemoroizi interni, după punerea unei mănuși, medicul dvs. poate investiga anusul și partea de jos a rectului și cu degetul.
CARE SUNT COMPLICAȚIILE ÎN BOALA HEMOROIDALĂ?
Una din complicațiile cele mai grave ar fi:
Tromboza – apare în cazul formării unor trombi în corpurile cavernoase din care hemoroizii sunt formați. Cel mai des acestia apar după defecare grea în cazul erorilor de alimentatie, așezarea prelungită (inclusiv la călătorie). De obicei, se produc rapid iar nodurile hemoroidale prolabate devin foarte dureroase și tensionate. Poate apărea și febra (temperatură ridicată) și stare generală de rău. În astfel de cazuri nu trebuie făcute încercări pentru reducerea febrei! În prezența acestor simptome trebuie să contactați imediat medicul dvs.
Vă recomandăm:
- să aveți un tranzit intestinal regulat;
- să faceți igiena locală întotdeauna după scaun;
- faceți sport şi urmăriți o dieta bogată în fibre;
- consumați minim doi litri de lichide pe zi;
- reduceți consumul de alimente condimentate, alcool, țigări și cofeină.